Йога нидра

Етимология на йога нидра

Йога нидра означава единение или съзнателно осъзнаване чрез сърцето през съня (нидра). Йога нидра произхожда от старо тантрично учение “няся” (означаващо „да отведа ума до тази точка“). То включвало специални мантри, които се помествали, чувствали или отвеждали в различни части на тялото. Ето и определението на Свами Сатянанда Сарасвати – бащата на йога нидра. „Повечето хора спят, без да се освобождават от напреженията, това се нарича нидра. А йога нидра означава сън, който се получава, след като се отхвърлят всички товари, който е блажен и с далеч по-високо качество. Блаженството води до отпочиване на атама (вътрешният Аз). Ето защо в тантра, йога нидра представлява пътят към самадхи.“ Самадхи, или с други думи казано сливане с всемирното съзнание, в религията се нарича освобождаване, а психолозите го наричат сливане с колективното несъзнавано.

Една от основните задачи на йога нидра днес е справяне с напрежението. Ако се справим с напрежението, ще се справим с редица проблеми произтичащи от телесното, емоционално и умствено напрежение. Ще се справим с психосоматични болести като диабет, наднормено тегло, мигрена, астма, високо кръвно налягане, храносмилателни разстройства, сърдечни болести, рак и др. Ние разбираме, че ако умът или емоциите са напрегнати, то и тялото е напрегнато. Тялото, умът и емоциите са свързани, ето защо основната ни задача е да се освободим от напрежението и да върнем баланса в организма. Йога нидра е наука за релаксацията, която дава възможност за физическо и емоционално отпускане, дава възможност на всеки един от нас, да се потопи надълбоко в сферите на подсъзнанието, като по този начин да освободи напрежениято и установи хармония във всички аспекти на своето същество.

Но как се постига йога нидра?

Чрез физическо, емоционално и умствено отпускане, чрез отдръпване от сетивата (пратяхара). Именно в това се крие тайната на йога нидра, когато сетивата се отдръпват, възприемчивостта на съзнанието става по-силна. Когато постигнем това ние с лекота можем да се трансформираме, да учим езици, да се освобождаваме от вредни навици, да се освобождаваме от погрешни впечатления, утвърждения (санкалпи), да изграждаме нови, с които да подобрим съществено емоционалното, психическо, умствено и физическо здраве. Утвържденията (санкалпите) трябва да се повтарят, когато умът е притихнал, само тогава те проникват дълбоко в подсъзнанието и сугестират ума.

След като се запознахте с тайната на йога нидра най-вероятно ще се сетите за редица изследователи в областта на подсъзнанието и утвържденията, като Pонда Бърн с филма „Тайната“, Д. Кехоу с „Подсъзнанието може всичко“: Луиз Хей – „Силата на мисълта и утвържденията“, д-р Д. Лозанов и неговата наука Сугестопетия, Алан Кар  и мн.други. Когато посеем семена на санкалпата (утвържденията) в йога нидра, те постепенно се превърнат в мощна насочваща сила и ние променяме цялостната си личност, ставаме по-успешни, щастливи и себереализирани!

Йога нидра е междинното състояние между будното състояние – съзнателният ум и съня, чрез който потъваме в подсъзнателния си ум. Обикновено в полубудно състояние, непосредствено преди сън, оставаме около 3 до 5 минути. В йога нидра се учим да задържим това състояние максимално дълго време.

А защо?

Заради ползите за здравето и психиката ни. Това междинно състояние в йога нидра е връзката между съзнателния ум и подсъзнанието и ако в реалния живот нашият съзнателен ум е подвластен на нашите инстинкти от несъзнаваното поле и подсъзнателния ни ум, то в йога нидра е възможно да препрограмираме подсъзнанието си и да достигнем и повлияем дори несъзнателния ум.

Но как всъщност действа йога нидра?

Научна обосновка на йога нидра

Оказва се, че с алфа вълните на мозъчната си активност ние можем да внедрим нови утвърждения, можем да се сугестираме сами и да си помогнем по-пътя на нашето усъвършенстване. Чрез йога нидра можем да се лекуваме, да се освободим от вредни навици и да създаваме нови мечти и планове, можем да изградим новата си по-добра личност и да надградим някои личностни качества. Освен това в йога нидра се постига дълбоко преживяване на цялостна релаксация, която е не само далеч по-полезна от обикновения сън, но представлява и входна врата за навлизане в по-висши състояния на съзнание.

Йога нидра е състояние на дълбока психофизиологическа  релаксация и почивка за метаболизма, при която очевидно се извършва основно освобождаване и пренастройване в контролните механизми на автономната нервна система. Много физиологически параметри на това преживяване (йога нидра) са установени в научни експерименти. Те включват променена честота на електрическите колебания в мозъка, забавен пулс и систолично и диастолично кръвно налягане, промяна на нивата на циркулиращите „стресогенни хормони“, включително адреналин и кортизон, секретиран от надбъбречните жлези, и намалена симпатикова активност. Психологическите тестове измерени в състояние на йога нидра, отчитат намален индекс на невротичност, увеличена способност за концентрация и високи равнища на умствено и физическо благополучие.

Експериментални доказателства за Йога нидра

Експериментални доказателства за Йога нидра говорят, че състоянието в йога нидра представлява цялостна реакция на хипоталамуса. Хипоталамусът в йога нидра получава информация от външната среда чрез сетивно-двигателните зони на кората на главния мозък. Той също така получава информация и от по-фините психични зони – „мълчаливи зони“ в кората на главния мозък. Както външната среда, така и вътрешните психични стимули, предизвикват умствени и хормонални реакции във всички физиологически системи на тялото. Хипоталамусът е богато нервиран и с „емоционалните центрове“ на мозъка, посредством тази връзка нашите физиологически и хормонални реакции се повлияват пряко от емоциите ни.

Оттук и ролята на хипофизната жлеза в йога нидра и нейните секретни функции, която пряко се влияе от нивата на умствена и емоционална дейност, изменени в хипоталамуса. По този начин, в йога нидра, хипофизата получава невросекреторни послания от хипоталамуса отгоре и реагира чрез секретиране на своите различни хормонални продукти направо в кръвния поток. Хипоталамусът освобождава около двадесет изключително силни неврохормона, наричани освобождаващи фактори, които активират и контролират всички жлези на ендокринната система.

По този начин хормоните на хипофизата са включени във всеки аспект от живота на физическото тяло. Ето защо в науката за йога нидра и кундалини йога се набляга толкова силно върху тази жлеза. Функциите на хипофизата, моделирани от епифизата, в кундалини йога съответстват на аджна чакра. Йога нидра е едно от най-мощните средства за събуждане на този психически център.

Ползите от йога нидра

Йога нидра подпомага лечението на редица хронични заболявания, психосоматични болести, болести на сърцето, хипертония и много други. Йога нидра подпомага лечението от различни зависимости и психични разстройства. Отлично противодейства на стрес, тревожност и депресивни състояния. Йога нидра е път и за усвояване на знания и умения. Чрез йога нидра може да се освободите и от вредни навици, да създадете едно ново себе си, с полезни за развитието ви качества, знания и навици. Ние сме това, което мечтаем, мислим и вършим, и от нас зависи, как ще се сугестираме, лекуваме и променяме и един от начините е, чрез йога нидра

Share This