Йога при зависимости – никотин, алкохол, наркотици и др.

Diversity People Exercise Class Relax Concept

Забързаният начин на живот прави съвременния човек силно податлив на стресови ситуации. Липсата на време за почивка и релaкс, застоялият начин на живот, както и невъзможността да се справи с някои житейски проблеми, правят човека силно стресиран.

Чувствата на тревога, нервност, несигурност, страх, самовглъбяване и депресия често се пораждат, когато тялото и умът биват насилени да функционират правилно, докато са подложени на продължителен стрес.

Веднъж усетили подобен психически и физически дисбаланс, някой хора прибягват до леки или по-тежки упойващи средства. Тези, които търсят решение в алкохола, никотина или наркотиците, инстинктивно търсят начин да подтиснат симптомите си на тревожност.

Истината обаче е, че те в по-бавен или по-ускорен ритъм увреждат нервната система, която постепенно дегенерира, а резултатът обикновено е тежко заболяване или смърт.

В предходната публикация засегнахме темата – Как йога лекува вътрешните органи, жлезите с вътрешна секреция, нервните неразположения и емоционалния дисбаланс – www.asanadream.com/blog/йога-лекува.

В тази публикация ще засегнем въпроса – „Как йога се справя със зависимостите?“. Отговорът е: чрез дълбоко депрограмиране на навиците и заложените модели на поведение.

Но как?

Има редица изследвания, които доказват, че определен безусловен рефлекс, чрез подходящи методи и практики може да се превърне в условен рефлекс (Павлов доказва това твърдение, изследвайки дълго време поведението на кучета). Павлов отбелязва и факта, че има и следваща степен, която има способността да изтрие всички изградени модели на реакция и да „промие мозъка“.

Работата на Хосе Силва е „Контрол на ума“ чрез методи, които препрограмират вече придобити навици и рефлекси в нови, желани от нас поведенчески модели. Тези методи са медитативни техники, с които достигаме до алфа, тита и гама мозъчни вълни, с помощта на които можем да решим редица здравословни и емоционални проблеми.

Самият Далай Лама е пожелал научно изследване на тибетските практики на дълбока медитация. Резултатите от тези проучвания са публикувани в „Proceedings of the National Academy of Sciences“ през 2005 г. А изводите на изследователя Ричард Дейвидсън са, че медитацията може да промени вътрешните функции и кръгове в мозъка.

„Цялата практика в Йога е насочена към поддържане на гръбнака в съвършено здраве. Според предписанията, трябва да седнем в поза за медитация, ориентирани на изток или на север. Трябва да изправим гръбнака като антена и да настроим мозъчната си дейност на ниска честота: алфа, тета или дори делта, с помощта на подходящи вътрешни практики. С други думи, както казва Патанджали, Йога е спиране на ума (15). Трябва да потиснем вълните на ума, от бета вълни с честота 30-12 Hz да навлезем в алфа активност с честота 12-8 Hz и дори да спрем ума в тета и делта активност с честота съответно от 7-4 Hz и под 4 Hz, за да постигнем върховната реализация и сливането с Атман, Абсолютът, Вечният, Неизменен и Безкраен, с Чистото съзнание.“

Именно дълбоката медитация е ключовият момент при оздравителната йога терапия с хора, страдащи от зависимости. При зависими в ранен стадий, йога практиката е съобразена със силови асани и дълбока медитация, целяща депрограмиране на изградените нездравословни навици и нагласи. При зависими в последните стадии се препоръчват само медитативни техники.

И не забравяйте, че дълбоката медитация и редовната йога практика подпомагaт лечението!

С обич, Зарина!

Последни публикации

Share This