Йогалатес

Ниво

Начинаещи и напреднали

Подходящи класове

Йогалатес

-йога и пилатес работят за теб в симбиоза наречена йогалатес-

Йогалатес е съвършен баланс между тяло и ум, дишане и движение. Това е съвременна смела комбинация от чиста йога и небеизвестния пилатес, съчетаваща спецификите и на двете основни практики. Йогалатес означава дисциплина на ума и тялото. Практикуването му не е елитарно, нито означава усамотяване в планината като някои видове йога. Йогалатес е подходящ за всеки, живеещ нормален живот, без значение каква е неговата професия, класа, религия, националност или възраст. Това не е поредица от религиозни вярвания и практики. Йогалатес има за цел да развива постепенно качествата на ума така, че той да успее да разбере реалността и да се адаптира към здраволовен начин на живот. 

Кога възниква методът Йогалатес?

Произходът на йогалатес е спорен, тъй като за негови създатели се определят двама души. През 1997г. американецът Джонатан Урла създава „йогилатес“, а същата година австралийката Луиз Соломон прави своя версия на упражненията под по-популярното име „йогалатес“. Системата йогалатес съдържа пилатес упражнения, щадящи костите и мускулите, като се набляга предимно на стречинга. Изграждат се фини мускули, без да се увеличава излишно обемът им както при обикновена силова тренировка. Йогалатес коригира стойката с течение на времето, а цялото тяло изглежда изваяно като мраморните статуи на Микеланджело. Налице е вътрешна стабилност, а именно укрепване на гръбначния стълб и таза, както и усвояване на правилна стойка. Йогалатес се основава на най-новите медицински изследвания на функциите на човешкото тяло в движение. Това е система, позволяваща разтягане и укрепване на главните мускулни групи без помпане като при фитнес. 

Методът йогалатес оказва отлично терапевтично влияние за успокояване на духа и съзнанието. Основно внимание се обръща на изграждането на устойчивост в организма. Тъй като йогалатес е много повече от система за координация на движения, тя се занимава активно и с дишането. В йогалатес са включени типични йогийски дихателни упражнения, целящи повишаване капацитета на белите дробове. Според различните инструктори йогалатес може да тонизира или просто да енергизира всички органи и системи. След практиката йогалатес човек се чувства напълно обновен и с желание да реализира всичко в следващите 24 часа. И наистина редовните посетители на йогалатес споделят, че ефективността в личен и работен план се е увеличила значително. В началото за някои посетители на йогалатес техниките могат да се сторят трудно достижими, но всъщност с достатъчно упоритост и себеотдаване осъзнават, че всичко е възможно. Йогалатес работи за укрепване на мускулатурата с елегантно преливащи йога позиции, придружени от адекватно навременно дишане и кратка, по-скоро уравновесяваща ума медитация. Много често водещите споделят, че в йогалатес не е необходимо да се прилагат кой знае какви усилия от практикуващите, необходимо е единствено желание, старание и разбира се, постоянство. Понякога сме изморени или доста изнервени и въобще не ни е до никаква йогалатес практика.  След час тренировка ни се струва, че сме си сложили розовите очила…

Какви са ползи от метода йогалатес?

Жизненост, желание за работа и не на последно място повишаване на активността ни са само част от чудодейните ефекти на йогалатес. Вероятно сте чували мнението на инструктори и съдържатели на йогалатес студиа, че каквато и да е активност е полезна. Да, така е, но всеки сам стига до практиката, която му е наистина необходима. Йогалатес печели именно с подсилването на комбинацията от двете отделни системи и съчетанието от тях води до изтрелването ви в космоса. Никой не може да отрече благотворното влияние на йогалатес дори и за физически неподготвени хора, такива със слаби мускули, или обратното – с прекалена фитнес структура или излишни килограми. Много често посетителите се опитват да постигнат нивото на инстурктора, като се притесняват, че не успяват да удължат сухожилията си достатъчно и постигнат дадената йогалатес позиция. Максимумът за всеки е строго индивидуален. В случая водещият показател е удоволствието или по-точно чувството на лекота, с което се затваря вратата на залата след йогалатес.  Работи се основно за мускулите на гърба, тъй като съвременните хора са изцяло приведени над клавиатурата на компютъра и подобни затлачващи физиката ни занимания не помагат, както го постига йогалатес. Лечебното влияние идва, тъй като по време на йогалатес практика се обръща специално внимание на шийните прешлени, раменните и тазобедрените стави, най-често създаващи проблеми, взимайки впредвид недостатъчното им раздвижване в ежедневието. Резултатна група от упражнения в йогалатес е посветена на колената и глезените, както и на най-малките фаланги на дланите и пръстите на стъпалата. По този начин йогалатес любителите могат да са сигурни, че са възобновили и доставили кислород навсякъде в организма. 

Колко често да практекувате йогалатес?

Какво да кажем на тези, които се двоумят колко пъти в седмицата е добре да идват на йогалатес? По принцип специалистите съветват да има физическа активност поне три пъти в седмицата, като подчертават, че за физиката е добре всеки ден. Йогалатес може да се съчетава с други практики според предпочитанията на всеки, да се редува с преходи сред природата, плуване и дори фитнес. Истината е, че както за секса, така и за йогалатеса, решението е индивидуално. Мъжете имат нужда от повече мускулно натоварване, за жените пък е необходима повече работа за коремни мускули и гъвкавост. За много хора фитнес тренировките си остават непреодолима скука. За тях  йогалатес е методът, който обединява менталното израстване на йогата и пластичността на пилатес. 

С какво се отличава метода йогалатес?

С какво йогалатес е по-различен от останалите методи за поддържане на форма? В никой друг тип гимнастика или иновативна практика 
различните упражнения не се грижат за здравето на тялото и ума едновременно. При йогалатес движенията са плавни, изпълняват се на фона на тиха и нежна музика, бидейки необходима концентрация за изпълнението им. Йогалатес използва медитативните техники от йога за постигане на душевна хармония и благодарение на съсредоточаването се отдалечава ефективно стреса. Започва се с разнообразни техники за загряване, следват пилатес упражнения на земя, с топка или с други приспособления и се завършва с отпускащи йога позиции. Йогалатес възстановява с лекота баланса в тялото на физическо, емоционално и ментално ниво. Въздейства се позитивно на мускули, стави и сухожилия, успокоява се качествено нервната система. Йогалатес работи за по-добър имунитет, ускорява метаболизма и акцентира върху всички ендокринни жлези и части на тялото. След йогалатес ще се почувствате освежени и спокойни, ще придобиете усещане за благополучие и хармония в живота си. Йогалатес “учи” ума и тялото да взаимодействат в синхрон за постигане на отлично физическо здраве. Комбинацията от правилно дишане, упражнения за разтягане и умения за самоконтрол от йога, последвани от съчетанието на сила и енергичност от пилатес, осигуряват балансирана тренировка, водеща до ефективни резултати както за физическата форма, така и за душевното равновесие. Ако трябва да опишем йогалатес с две думи, те ще бъдат възвишен дух в тонизирано тяло. Резултатът е: избистрен поглед, елегантна походка, завидна осанка, гъвкав гръбнак, видимо красиви прасци, вретеновидно удължени бедра, стегнати тазови мускули, оформен корем и не на последно място максимално повдигнато настроение … с желание за живот.

Защо да практикуваме йогалатес?

  • преодолява стреса
  • подобрява концентрацията и ни кара да се вслушваме в тялото си
  • учи ни на постоянство и дисциплина
  • подобрява гъвкавостта 
  • открива неподозирани възможности 
  • кара ни да се чувстваме силни и могъщи 
  • тонизира, енергитизира и мотивира за всяко начинание
  • минимизира болките в гърба и т.н.

Еднократно посещение за посетители на AsanaDream

15 лв.

За членовете на АsanaDream цени от 10 лв., и месечни карти съобразени с честотата на месечните посещения.

Други практики 

Класическа йога
Виняса флоу
Хата йога
Обедна йога
Share This