Йога за начинаещи

Ниво

Начинаещи

Подходящи класове

Йога за начинаещи

 Скъпи приятели, ако искате да се запознаете с основни асани, ключови дихателни и медитативни техники, и най-вече, да практикувате и усвоявате тези умения. То, йога за начинаещи или йога за всеки са практиките, от които наистина се нуждаете. В класът, по йога за начинаещи, не се изисква  предварителна физическа подготовка и теоретични познания. В часовете,  йога за всеки или в йога за начинаещи, няма значение какви са вашите физически данни, нито има значение на каква възраст сте. Единственото условие да посещавате клас по йога за начинаещи, е желанието ви за единение и личната ви мотивация. Дихателните техники и асаните, в класовете за йога за начинаещи, са подбрани така, че да могат да се изпълняват с лекота. В класовете, за йога за всеки,  постепенно ще усвоявате и знания и умения и ще съумеете да надграждате спрямо индивидуалните си качества и умения. Разбира се под нежният съпровод и компетентно насочване на избрания от вас преподавател.  Вярваме, че щом четете тези редове то вие, скъпи приятели, вече  сте се запознали с ползите от йога практиките ( https://asanadream.com/joga-lekuva/ ) и вече сте предприели първата си стъпка към това да се запишете за най-подходящият за вас йога клас.

Подходящи класове по „йога за начинаещи“ или „йога за всеки“ в асанадрем са:

Сутрешна Хата йога

Подходящ клас „Йога за начинаещи“

 /На санскрит „Ха“ означава Слънце, а „ Т(х)а“ означава Луна. Или това е практика носеща усещане за баланс за свързаност и цялостност/

Хата йога – е практика за всеки, / подходяща- йога на начинаещи/ , за всеки който търси единение и баланс на ин и ян , на анима и анимус, на ида и пангала, на мъжкото и женското начало в себе си. На санскрит „Ха“ означава Слънце, а „ Т(х)а“ означава Луна. Или това е практика носеща усещане за баланс за свързаност и цялостност. Съвременните психолози, казват, че човек трабва да е цялостен от вътре, не да търси мъжката си, или женска половина навън, а да ги открие и балансира първо в себе си. Едва тогава човек може да бъде цялостен, единен и успешен Постигането на баланс в хата йога е основна цел. Цел, която веднъж постигната, прави практикуващият цялостен и осъзнат.  С хата йога всеки постига  своята хармонична цялост, балансирайки и опознавайки своето слънце и своята луната,  прана и апана, мъжкото и женското си естество.

Хат(х)а йога / подходяща- йога за начинаещи/   дава знанието за контрол над ума. Редовното практикуване на хат(ха) йога усъвършенства редица качества на личността, като търпение, издръжливост, концентрация. Процесът за развитие и усъвършенстване на качествата на личността е дълъг, но в крайна сметка, той носи своите дълготрайни ползи: освобождава от стрес, напрежение, болест, болка и тревога, както на физическо, така и на емоционално и ментално поле. Възпитава  хармония, осъзнатост и цялостност.

Сатанянда йога

/ Сатянанда йога се характеризира с огромно многообразие от техники – физически, дихателни, медитативни. Тя обединява аспектите в единна система от практики./

Подходящ съботен клас – “Йога за начинаещи”

За сатанянда йога /подходяща – йога за начинаещи / е характерно, че системата от практики разглежда човека като една цялост от тяло, ум, емоции и психика. Практиката не разделя отделните системи и енергийни структури на физически, ментални и енергийни. А интегрира йога познанието в една система от асани, дихателни и ментални техники.
Някой, например, може да каже, че емоциите или ума не го интересуват, а иска да обърне внимание само върху тялото. Целта на йога е да единява и сатанянда йога ни напомня, че всичко в нас е много тясно взаимосвързано и отделните аспекти оказват влияние един върху друг. За да повлияем благотворно върху тялото си, не бива да пренебрегваме въздействието на ума, психиката и емоциите върху него. 

Сатянанда йога / подходяща- йога за начинаещи/  се характеризира с огромно многообразие от техники – физически, дихателни, медитативни. Тя обединява аспектите в единна система от практики. Дори и умът да е заспал, протичащите в подсъзнанието процеси оказват въздействие върху тялото.Тялото влияе на ума и ума влияе на тялото. Осъзнаването на отделните тела и взаимовръзката им е в основата на Сатянанда йога. Затова, когато практикуваме йога, ние насочваме вниманието си към определена част от тялото си или към съответния психичен или физиологичен процес. В противен случай, ако само се движим механично или задържаме някоя поза, но с вниманието си другаде, ние губим голяма част от ползата, която бихме извлекли.  А и спорен е въпросът доколко неосъзнатите движения и задържания на пози на тялото могат да се нарекат йога или са просто стречинг или гимнастика. Те също безспорно са полезни, но с по-ограничено въздействие върху цялостната енергийна система на човешкия организъм.

Обедна йога

Подходящ йога клас за търсещите – Йога за начинаещи

/ С вашата обедна йога практика ще се освободете  от калориите и ще стимулирайте четирите хормона на щастие./ Като Хата, Кундалини, Виняса, Сатанянда, Пранаяма, Йоганидра, Ащанга, Медитация и Ин йога/

Ако търсите обеден клас, при който всеки път класът е различен и поднася разнообразни стилове от йога. Като Хат(х)а, Кундалини, Виняса, Сатанянда, Пранаяма, Йоганидра, Ащанга, Медитация, Ин йога и производните системи, като Йогалатес и Пилатес, то този клас е именно за вас.  

Обедните практика / подходяща- йога за начинаещи /  се съобразяват изцяло с колективната енергия. С настроенията, желанията и психосоматичната настройката на групата. Степента на натоварване, както и сложността на техниките също зависи от общото състояние и желание на групата. 

Ако сте от хората, които искате в обедната си почивка, да се освободите от излишните си калории, а не да ги добиете.  Ако можете да си позволите  60 минути обедна практика, в който едновременно изгаряте калории, но внасяте и живителна енергия, а и  стимулирате производството на четирите хормони на щастие окситоцин, допамин, серотонин и ендорфин. То този клас е именно за вас. 

Асаните, дихателните техники и медитацията стимулират тези биосинтезиращи се вещества, които ни дават усещането за удовлетвореност, щастие  и любов. Започвате деня отново, с много повече жизнена енергия и удовлетвореност.

Виняса флоу

Подходящ йога клас за търсещите – йога за начинаещи 

/Виняса флоу йога е йога стил на плавно преминаване от асана в асана, с контролирано и осъзнато дихание асимилиращо праната по-най добрият начин./

Методът “виняса”,// подходяща практика- йога за начинаещи/   представлява плавно и осъзнато преминаване в различни асани, изпълнявани под съпровода на дъха. Виняса флоу йога  (в превод – поток, преливане) е стил, който е фокусиран върху пробуждане на праничния поток и приложението му в тялото. Освен, че прави тялото балансирано, гъвкаво, силно и издръжливо, влияе и на по-фино ниво, на мисли, емоции и чувства. Практиката е подходяща за хора, които търсят физическо, емоционално и духовно усъвършенстване. Виняса флоу йога възпитава практикуващият в осъзнатост и концентрация, в умение да контролира дъха и да го ползва по-най добрия начин. Постига се праничен и енергиен баланс, въпреки че се изразходва енергия. Тялото не се уморява, то възприема праната, която осъзнато се асимилира от организма. Така практикуващият усвоява праната, докато тялото е в движение. Тяло, дъх и ум се свързват в единно съвършенство, единени заедно, и в цялото.

Класът приключва с кратка медитция: ” Колкото повече медитираш, толкова повече се одухотворяваш, а колкото повече се одухотворяваш и оживяваш, толкова повече премахваш ума. Когато се придобие чистата духовност, тогава умът ще бъде премахнат, защото умът не слуша Духа. Духът се чува само с Духа. Hеговото слово се чува извън ума, извън мисленето.“ – Беинса Дуно

Еднократно посещение за членове на AsanaDream

10 лв.

За членовете на АsanaDream цени от 10 лв., с включенa такса от 2 лв. за услугата “Зона Комфорт”, която гарантира комфортно лично пространство над 5 кв.м на практика, в клас до 10 човека.

Други практики за начинаещи

Йога за деца и възрастни
Сатанянда йога
Виняса флоу
Обедна йога
Share This