Зарина Микова за AsanaDream

По пътя на себереализацият – вдъхновението AsanaDream  

Казвам се Зарина и съм сертифициран йога преподавател с 5 специалности:  Хатха Йога, Виняса Йога, Лечебна Йога, Баланс на Чакрите и Йога за деца. По образование съм инжинер химик, с трудов опит като търговец на различни видове продукти и услуги. Майка съм на едно прекрасно момиче, което ме изпълва с радости и творчески сили. Емпат съм.

  • За първи прът прочетох книгата „Йога“ на Венцислав Евтимов през 1996 год. Сега разбирам, че това е била и първата ми крачка по пътя на йога. За мен ЙОГА е  философия и път за  физическо, сетивно, емоционално, ментално и духовно усъвършенстване – самоизцеление и самореализация.

Духовните ми търсения не са само в това духовно направление, а и в доста други. Обичам да изследвам, прилагам и съчетавам различни философски учения за здравословен, балансиран и добронамерен начин на животот. От всяко философска школа усвоявам най-ценните знания, умения и опитности, и се старая да ги приложа осъзнато в  ежедневието си, както и в практики си.

  • Отказах цигарите с метода на Алан Кар. Щастлив непушач съм от 2008 година. Препоръчвам горещо тази терапия, тя е позитивна и представлява една релаксираща и сугестираща медитация. ( Древните йоги отдавна са ни завещали техники за медитация, с които можем да трансформираме тялото, емоциите, вярванията и навиците си. Много съвременни учени все по-дълбоко изследват ползите от подобни практики и ги развиват успешно).
  • От 2014 год. консумирам основно вегетарианска храна, по празници си позволявам риба и морски дарове. Ахимса (ненасилие) е в основата на аюрведичните предписания за вегетарианско хранене.
  • Сугестията и сугестопедията са методите, до които се докоснах, учейки английски език. Принципите разработени от Проф. д-р Георги Лозанов ми помагат много в ежедневната практика, а именно да практикувам и преподавам с позитивна нагласа и безусловна любов. Най- добри резултати в преподаването, а и в йога и пилатес практиките се постигат, когато тялото и ума са релаксирани, а мозъчната честота е в алфа ниво.
  • Различни личности като Мел Гил , Хосе Силва, Нийл Доналд Уолш, Екхарт Толе и много други, както и философията дадена от Беинса Дуно, оформят все още нравствените ми ценности и философският ми поглед на живота. ( Пътят към йога е обусловен, не само от практикуването на асани, но и от определени нравствени и етични норми на поведение – яма и нияма.)
  • С йога асани, пранаяма и кундалини техники се занимавам самостоятелно от няколко години. Едва през  2017 година реших да  практикувам и в студио, потърсих и сертифицирани преподаватели, които да ме доразвият, а и да надградя заложените ми умения.  Учех бързо, а и усещах вече пробуденият си енергиен потенциал. И тогава се замислих „Искам ли тази енергия и знания да ги предам и на някой друг? „ Този въпрос ме отведе, след няколко месеца до правото ми  да преподавам.
  • И така, след много житейски уроци разбрах, че това е моят път, а гласът на сърцето ми подсказваше, че трябва да споделя наученото с повече хора, които да узнаят как да се свържат с най-фините си енергии.  Познавайки вече философията на йога, а и изследвайки и други философски учения за балансиран и успешен начин на живот, стигнах до два основни принципа.
  1. Свещено право на всяка личност е да се себереализира, но докато се усъвършенства да не пречи на себереализацията на друга личност.
  2. Свещен дълг на всяка личност е да помага, но без това да пречи на собствената му себереализация.

Двата принципа на себереализация са в състояние да решат всеки проблем: личен, нравствен, служебен и общочовешки! Свободни, осъзнати и щастливи сме, когато се развиваме, когато не нараняваме нито себе си – нито другите, а даряваме любов, щастие и милосърдие! Балансирайки между тези два принципа сме в състояние да творим собствената си съдба, като сбъдваме мечтите си. Ето защо Йога Центъра, който основах през месец септември 2018 год., нарекох  AsanaDream. Защото вярвам, че всяка асана е постижима, а и всяка мечта може да бъде достижима.

Това съм аз, с доброслов за вас, Зарина!

Послеслов /02,08,2022г./

Към днешна дата бих казала, че от самото отваряне на студиото до сега извървяхме не лек път, но това е път на ученичество. За което безкрайно благодаря! Благодаря за уроците, благодаря и на всеки, който е допринесъл за повдигането ни. Това, което знам със сигурност, е че ни чака още много път, и още много знания и умения, които  да приложим с любов, за добруването на всеки един, и на всички заЕдно.

Всеки един човек е еденица мярка на Космосът и от нас се изисква да се усъвършенстваме на физическо, ментално и духовно поле.

Бог е добролюбие!

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ НАС, БЪДИ ЧАСТ ОТ НАС.

 

 

Share This