Йога нидра или лековитата медитация

В предходен материал (Йога нидра) си отговорихме на въпроса „Какво е йога нидра“? Предмет на този материал ще са ползите от йога нидра и научното обяснение за благотворното влияние върху здравето и психиката на организма.

Йога нидра е междинното състояние между будното състояние – съзнателният ум и съня, чрез който потъваме в подсъзнателния си ум. Обикновено в полубудно състояние, непосредствено преди сън, оставаме около 3 до 5 минути. В йога нидра се учим да задържим това състояние максимално дълго време.

А защо?

Заради ползите за здравето и психиката ни. Това междинно състояние е връзката между съзнателния ум и подсъзнанието и ако в реалния живот нашият съзнателен ум е подвластен на нашите инстинкти от несъзнаваното поле и подсъзнателния ни ум, то в йога нидра е възможно да препрограмираме подсъзнанието си и да достигнем и повлияем дори несъзнателния ум.

Но как?

Оказва се, че с алфа вълните на мозъчната си активност ние можем да внедрим нови утвърждения, можем да се сугестираме сами и да си помогнем по-пътя на нашето усъвършенстване. Можем да се лекуваме, да се освободим от вредни навици и да създаваме нови мечти и планове, можем да изградим новата си по-добра личност и да надградим някои личностни качества. Освен това в йога нидра се постига дълбоко преживяване на цялостна релаксация, която е не само далеч по-полезна от обикновения сън, но представлява и входна врата за навлизане в по-висши състояния на съзнаване.

Йога нидра е състояние на дълбока психофизиологическа  релаксация и почивка за метаболизма, при която очевидно се извършва основно освобождаване и пренастройване в контролните механизми на автономната нервна система. Много физиологически параметри на това преживяване са установени в научни експерименти. Те включват променена честота на електрическите колебания в мозъка, забавен пулс и систолично и диастолично кръвно налягане, промяна на нивата на циркулиращите „стресогенни хормони“, включително адреналин и кортизон, секретиран от надбъбречните жлези, и намалена симпатикова активност. Психологическите тестове отчитат намален индекс на невротичност, увеличена способност за концентрация и високи равнища на умствено и физическо благополучие.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Експериментални доказателства говорят, че състоянието в йога нидра представлява цялостна реакция на хипоталамуса. Хипоталамусът получава информация от външната среда чрез сетивно-двигателните зони на кората на главния мозък. Той също така получава информация и от по-фините психични зони – „мълчаливи зони“ в кората на главния мозък. Както външната среда, така и вътрешните психични стимули, предизвикват умствени и хормонални реакции във всички физиологически системи на тялото. Хипоталамусът е богато нервиран и с „емоционалните центрове“ на мозъка, посредством тази връзка нашите физиологически и хормонални реакции се повлияват пряко от емоциите ни.
 
Оттук и ролята на хипофизната жлеза и нейните секретни функции, която пряко се влияе от нивата на умствена и емоционална дейност, изменени в хипоталамуса. По този начин хипофизата получава невросекреторни послания от хипоталамуса отгоре и реагира чрез секретиране на своите различни хормонални продукти направо в кръвния поток. Хипоталамусът освобождава около двадесет изключително силни неврохормона, наричани освобождаващи фактори, които активират и контролират всички жлези на ендокринната система.
 
По този начин хормоните на хипофизата са включени във всеки аспект от живота на физическото тяло. Ето защо в науката за кундалини йога се набляга толкова силно върху тази жлеза. Функциите на хипофизата, моделирани от епифизата, в кундалини йога съответстват на аджна чакра. Йога нидра е едно от най-мощните средства за събуждане на този психически център.

Йога нидра подпомага лечението на редица хронични заболявания, психосоматични болести, болести на сърцето, хипертония и др. Йога нидра подпомага лечението от различни зависимости и психични разстройства. Отлично противодейства на стрес, тревожност и депресивни състояния.

Ще завърша с цитат от „Закони на медитацията“ из словото на Учителя Петър Дънов

 

„Колкото повече медитираш, толкова повече се одухотворяваш, а колкото повече се одухотворяваш и оживяваш, толкова повече премахваш ума. Когато се придобие чистата духовност, тогава умът ще бъде премахнат, защото умът не слуша Духа. Духът се чува само с Духа. Hеговото слово се чува извън ума, извън мисленето.“

С безусловна любов,
Зарина Микова

За желаещите да практикуват йога нидра може да запазите своето място в залата на AsanaDream по-долу в графика или от тук . Можете да ни последвате и в You Tube канала на AsanaDream, където споделяме практики и медитации.

Share This