Ползите от Ин Йога

Отделяйки от времето си за клас по Ин Йога, вие посвещавате част от себе си на физическа статична практика от разтягащи асани, съпроводени от дихателни упражнения и лека, общодостъпна медитация. Първото нещо, което трябва да разберем е, че умът не е нещо по-различно от тялото. Умът е част от тялото. Той е фино и рафинирано тяло, не можете да го докоснете, но можете да му повлияете чрез физическото тяло. И обратното – ако влияем на ума, влияем и на тялото. Западната наука нарича единството тяло-ум – “психома”.

От своя страна дихателните техники (Пранаяма) ни учат да контролираме и управляваме ума, контролът на дъха довежда до контрол на вътрешните жизнени потоци. Ако можете да контролирате праната, можете напълно да овладеете всички енергии на вселената – електричеството, магнетизма, гравитацията, кохезията, нервните потоци, мисловните вибрации… Вашата вселена е вашето тяло!

А какви са ползите от Ин Йогата? Нека да разгледаме какво се случва вътре в нас по време на практиката.

1.Дълбока релаксация и активация на имунитета – Много от болестите и оплакванията ни се дължат на проблеми на Вегетативната нервна система (ВНС), която контролира 80% от функциите на тялото ни. Тя има два дяла – симпатиков и парасимпатиков, които трябва да са в баланс. Съвременното западно общество живее в непрекъсната симпатикова доминанта. Физиологичният стрес стои в паметта на клетката и намалява защитните функции на организма. Тялото е в позиция „бий се или бягай„ и докато е в тази позиция, клетката спира да изпълнява жизнените си функции, които включват и защитните и механизми. Симпатикусът е този, който ни кара да сме по-възбудени, по-напрегнати. А ние се чувстваме така почти непрекъснато, заради стреса, в който живеем. Разтягането успява да активира парасимпатикуса, който връща на тялото усещането за спокойствие и баланс. Затова при практика, много хора се отпускат и дори заспиват. Изследвания показват, че приложението на техниката въздейства положително върху сърдечната честота. Тя е критерий за функционирането на ВНС. Постига се фаза на по-дълбока релаксация. В тази фаза, хранителните вещества и течности се абсорбират, асимилират и доставят до тъканите по-лесно, отпадните метаболитни продукти се отстраняват и клетките имат възможността да се възстановяват и регенерират.

2. Когато сте щастливи, потичате в другите и позволявате и на другите да потекат във вас. Това е истински празник на живота. Празнуване на най-високия връх на медитацията.

3. Детоксикация и Хидратация – Когато практикуваме йога, ние всъщност хидратираме фасцията. Когато тъканта е разтегната, компресирана или скосена, течността излиза навън и, когато излезем от позата и релаксираме, тъканите се рехидратират. По този начин ние стимулираме движението на течности (и потенциални токсини).

4. Подмладяване, забавяне на стареенето -След 25г. се намалява производството на колаген, а след 40 почти спира. Колагенът се грижи за вида на кожата (при липсата му се появяват бръчки), за здравината на ставите, ускорява метаболизма, укрепва косата, ноктите и зъбите, детоксикира и намалява целулита и стриите. Въздействайки върху съединителната тъкан се стимулира мощно производство на колаген в организма без значение от възрастта. Затова се казва, че човек остава на тези години, на които е започнал да практикува йога. А вие на каква възраст ще останете?

С любов за вас,
Марги.

Share This