Пилатес

Просто пилатес

 

Методът пилатес, или просто пилатес, е онази комбинация от телодвижения, насочени към всеки мускул, става, сухожилие; с въздействие разпостиращо се от физическото, през менталното до емоционалното състояние на човека; оказващи влияние върху всички процеси в тялото. Пилатес е универсално физическо занимание. Пилатес не познава пол, възраст и  физически данни, методът е приложим към всички. Именно осъзнаването на всички тези многостранни ползи на пилатес е довело до изключителната популярност на този метод в световен мащаб. Но от къде всъщност идва този успех, какво кара всеки докоснал се до пилатес да се запали и да гори дълго, може би завинаги.  От къде идва това, което кара хората да харесат пилатес? Просто е. Тайната е в простичките неща. В пилатес няма сложност, няма строги структури на построяване на практиката, няма задължителност, няма цел за достигане на спортни постижения и конкретни резултати. Пилатес е простичък метод. Метод създаден от човек, за другите човеци и насочен единствено към тях.  В пилатес важният си ти, твоето тяло и здраве, твоят ум и спокойстие, твоят енергия и равновесие. Така пилатес с богатата си палитра от упражнения и практики, съчетани фино и умело, се формира като метод толкова пригодим за нуждите на всеки отделен човек, сякаш е създаден напълно индивидуално за конкретния човек, за неговите болки, цели и нужди. Пилатес съчетава в себе си елементи от различни практики и модели, като извлича ценното от йога, каланетика, лечебна физкултура и дори аеробика, за да формира своята неповторима уникалност и индивидуалност, носещи доказани резултати и ползи за тялото.

Как работи пилатес? Създателят  на методът Йозеф Пилатес бил комбинатор и иноватор в спорта и на базата на изучаването на източни практики и комбинирането им с класически спортни движения и тренировки, които той владеел, защото вече е бил посветил живота на си на спорта, е изградил уникална комбинация от движения, сихронизирани с дишане и концентрация.

Осъзнал, ползите от дишането и начина, по който правилното дишане влияе на всички процеси в тялото ни, всяка практика на Йозеф Пилатес започвала с дълбоко дишане, което се откроило като един от основните компоненти на методиката му. Той често повтарял на учениците си: “Научете упражненията и се научете да дишате!”. В днешно гледище повече от 100 години след като методът е създаден и в последствие е разработен и усъвършенстван от множеството практикували го и преподавали го хора, всеки от които е допринесъл със своето виждане, лично умение и опитност за ефективността на пилатес, едно от основните неща, които се научава за живота от пилатес е, че всяко упражнение е възможно, с правилно дишане. В светлината на ежедневното ни битие „Всичко е възможно, докато дишаме“.  Кислородът е живот, а всеки дъх дар. Затова не трябва да подхождаме лекомислено към даровете, които получаваме и трябва да ги потребяваме с разум. Това е и основата на Пилатес. Осъзнатост. Осъзнатост при дишането, при изпънението на практиката, при стоежа на тялото, в усещанията на тялото ни и начина, по който всяко упражнение ни се отразява. Няма универсалност. Пилатес не слага хората и телата им в рамка. Рамки просто няма. Всяко тяло е различно, всяко тяло има индивидуални потребности, които се менят всеки ден, с оглед емоционалното състояние, психическата натовареност, а във физически план с оглед натрупана умора, напрежение и стрес. Такава палитра от различности, на която Йозеф Пилатес е намерил съвършен начин да отговори, начин актуален и до днес.

Но да се върнем на дишането. В Пилатес всяко движение се комбинира с дишане, на едно вдишваш на две издишваш, но никога не оставаш без дъх.  Дишането не се спира, но не е и необходимо, защото тялото не полага неимоверни усилия, нито изпитва болка или стрес по време на пилатес. Тъкмо обратното. С пилатес  се постига успокояване на ума и изчистване на съзнанието и самовглъбяване в усещанията на тялото. Пълно съобразяване с тези усещания и постигане на синхрон между движение (тяло), дишане (дух) и мисъл (съзнание).

Какво напракитка прави това контролирано по време на пилатес практика дишане за нас? Какво прави за тялото ни, че Йозеф Пилатес, подобно на древните йогини, го е оформил като крайъгълен камък, около който е основал стогодишният си метод. Просто е! Ех, как важни са простичнките неща.

Благодарение на дишането, тялото и работещите мускули се снабдяват с кислород, а кислородът е жизненонеобходим за производството на енергия. Ако не дишаме правилно не снабдяваме тялото си с достатъчно кислород, което не само повлиява негативно на двигателната ни активност, но има и отрицателен ефект върху цялостното ни здравословно състояние. От друга страна, при правилното дишане се дотига до повишаване на количеството на поетия от тялото кислород. Веднъж влязъл в тялото ни, кислородът поема на вълнуващо здравеосигуряващо пътешествие. От дробовете, той обогатява кръвта и достига чрез нея до всички органи и системи в тялото. С насищането на кислород се подпомага естествената регенерация на клетките, забава се старееенето, кожата има млад и стегнат вид, тялото се чувства пълно с енергия и сила, а мозъкът е бодър и свеж. Малко нещо е на пръв поглед дишането. Правим го без да се усещаме, реактивно, дори когато спим. Но тъкмо автоматичността, прави неосъзнотото дишане плитко и нефективно. Тялото без кислород страда и боледува. Така пилатес работи за здравето ни не само по врме на пилатес практика, но и след това. При изпълняването на пилатес упражненията с вдишване и издишване, при напълно осъзнати ритъм и дълбочина на дъха, ние се учим да дишаме осъзнато. Веднъж усетило ползите от това осъзнато дишане, тялото ни помни, клетките помнят, мускулите помнят и всеки следващ дъх е пълноценен и дълбок, носещ на тялото ни нужното количество кислород. С осъзнатото дишане, комбинирано при пилатес с упражнения за отваряне на гръдния кош и раменете, се разгръща пълния дихателен потенциял на дробовете, подобрява се стойката, визуално, поради естетственто изтегляне на раменете назад, а насищането на тялото с кислород подпомага детоксикацията на организма и паметта.

Така с овлядаването на дишането се поставя началото на всяко друго овладяване, което се постига с пилатес.  Първо овлядяване на тялото с прецизност на изпълнението по време на практика, плавност на движенията; контрол над мускулите и стойката на тялото и усъвършенстването му до степен на пълен интегритет на всички мускули в тялото, не само по време на пракитика, но и избощо. И овладяването на съзнието – концентрация чрез изчистване на съзнанието,  носещо усещане за уравновясяване на духа, повдигане на енергията; вглъбяване в усещанията на тялото и собствените ни вътрешни светове, чрез събуждане на интуицията и въображението, първо за самите нас и после за  света. В центъра на всичко това Йозеф Пилатес поставя коремни мускули. При разработването на метода си Пилатес е открил важността на мускулите в средната част на тялото – корема, кръста, ханша и седалището. Всички тези мускули Пилатес нарича „енергийна централа“ и не случайно работата върху тези мускули е фокусирана във всяка пилатес практика. Ядрото обаче остават мускулите на корема. При пилатес се обръща явно внимание на стягането на коремната стена и косите коремни мускули, които държат органите на мястото им, поддържат стойката и подпомагат кръста и гръбнака. Започвайки от ядрото на системата от мускули, Пилатес разпростира влиянието на методът върхи всички мускули и мускулни групи, като се акцентира на онези от тях, които се намират около ставите и поддържат същите.

Тези шест основни принципа на Пилатес – концентрация, контрол, център, плавност, прецизност и дишане и техните спомагатлни въображение, интуиция и интегритет са в основата на революционния за времето си метод разработен от Пилатес. Достигнал до наши дни почти непроменен в същината си, но все толкова ефикасен.

И защото всяко хубаво нещо се случва бавно и ефекът и ползите от метода пилатес изискват време. Пилатес наблага на качественото изпълнение за сметка на количественото, за постигане на дълбоки и трайни резултати. Пилатес не е просто система от телодвижения, пилатес е просто начин на живот. Просто пилатес.

 

 

Share This