Класическа Хатха – Раджа Йога с Кристиана Бакалова

Тази практика е за всеки, които иска да не забравя, че всеки един ден е ново начало. Всеки един ден е възможност за връзка с основните принципи на живота и на силата, която ни е довела тук в тази форма. Всеки един ден е възможност да реализираме нашата Дхарма – нашият дълг към света, към онази сила, която ни е сътворила и на която принадлежим. Всеки един ден е ден за връзка с Бог, с онова безкрайно милостиво и състрадателно съзнание, от което сме част.

Думичката „Йога” означава „свързвам”, „съединявам” – свързвам тялото с дъха си, дъхът с ума си, ума си с интелекта, интелекта с Висшето съзнание. Затова в тези класове ще се самосъграждаме отново и отново.

 

За мен има само един вид практика йога – такава, която те връща в теб, която те води към осъзнаването и познаването на твоето тяло като храм на духа ти, която те учи да познаваш потока на дъха, на прана в теб, която те насърчава да се сприятелиш с ума си и те разтваря до безкрайността.

Наричам практиката си Класическа Хатха – Раджа Йога, защото няма здрав дом, без здрави основи. В изграждането на всяка група тръгвам от класическите принципи за опознаване на тялото, запознаване с основните задължителни асани за оздравяване на тялото ни и освобождаване на енергийните блокажи в него. За мен най-важен е моментът на осъзнаване на процесите в тялото ни докато влизаме, задържаме и излизаме от дадена поза. Това да присъстваме, когато правим асаните, а не да изпълняваме механични движения. Постепенно с всеки следващ клас работата ни с тялото започва да прилича все повече и повече на танц, следвайки плавния и нежен преход от поза в поза, всеки в неговия си ритъм, без насилие и с ясната мисъл какво се случва в тялото ни.

Класическа е практиката ми, защото винаги в нея се учим да дишаме осъзнато. Стремим се да дишаме правилно в позите, научаваме се и на всички дихателни практики и бандхи (заключвания), които древните учители са ни завещали, за да овладеем най –голямата сила, която влива живота в тялото ни, а именно дъхът.

Във всяка практика присъства и оздравителната сила на звука чрез мантрите, които пеем и заучаваме.

Този клас е не само хатха, той е и раджа йога, защото е насочен към идеята да се докосне и промени състоянието на ума, така че да станем осъзнати за „вритите” ( различните състояния, игри на ума), които всъщност ни ограничават. Крайната цел е да изживеем целия блясък на нашето съзнание.

И всичко това, за да се опитам да те отведа в края на класа до онова състояние на безтелесност и покой, в което просто да се любуваш на усещането да бъдеш…Тези класове ги правим ти и аз заедно. Заедно приемаме и преминаваме ограниченията на тялото и ума си, заедно се учим да приемаме миналото си и настоящето си, заедно се разтваряме за всички потенциали, стаени в нас. Заедно вървим към Бог.

Хари Ом Тат Сат!

Share This